Saturday, June 9, 2012

Salmon prepared in a traditional Finnish way: Loimulohi (A lazacsütés hagyományos finn módja)

Monika Csapo- All Rights Reserved


"Loimulohi" is a Finnish way or preparing salmon or rainbow trout. I saw it live the first time in my life in Riihimäki today. It is nailed to a plank with wooden pegs and cooked over open fire. 


How to prepare:


It is recommended to count with 150-300 gr fish/person, fillet the fish and put some salt on it. Watch out that the pieces are evenly thick, because this way you can be sure that when you cook them, they do not stay partly raw.
You can nail them to an alder board, approx. 10 cm away from the campfire and 20-30 cm away from the flames. The campfire should be at even temperature and you should turn the boards to make sure that the pieces are frying evenly. You are ready, when the fish is soft, the surface is slightly darkened and the skin gets off easily. 


I saw also these cute small pikes today:





in Hungarian: (magyarul)


A "Loimulohi" a lazac, vagy a szivárványos pisztráng hagyományos finn elkészítési módja. Életemben először ma Riihimäkiben láttam ilyet. A halszeleteket vízszintesen egy deszkára szögezik, és nyílt tűznél megsütik őket.


Elkészítési mód:


Körülbelül 15-30 dkg hallal érdemes fejenként számolni, a szálkát eltávolítani, és kicsit megsózni a lazacszeleteket. Érdemes figyelni, hogy egyenlő vastagságú szeleteket vágjunk, mert így sütés közben egyenletesen sül át a hal.
Miután felszeleteltük a halat, tegyük az égerből készült deszkákra. Körülbelül 10 cm-re a tűztől, és 20-30 cm-re a lángoktól. Figyeljünk rá, hogy a tűz végig ugyanúgy égjen, és néha forgassuk el a deszkákat, hogy minden szelet rendesen megsüljön. Akkor van kész, ha a hal puha, a teteje sötétes színű, és a bőr könnyen leválik.


A második képen cuki bébicsukák vannak. Őket is ma láttam.


No comments:

Post a Comment